КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Обухівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Квітень 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 16:03

    Головна » 2016 » Квітень » 21 » Ольга Бабій: Страшний сон фінансиста - це мільйони гривень, які висять у повітрі
    13:35
    Ольга Бабій: Страшний сон фінансиста - це мільйони гривень, які висять у повітрі

    21 квітень 2016, 09:51

    До Київської обласної ради від облдержадміністрації надійшов звіт щодо виконання бюджету за 2015 рік. Наразі його розглядають профільні комісії. Про це повідомила голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів облради Ольга Бабій.

    «Бюджетна комісія детально вивчала питання  навантаження на мережу, факт виконання, надходження коштів, і одне ключове питання, яке у мене виникло відразу - вільні залишки бюджетних коштів на рахунках обласного бюджету», - зазначила голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів. «Залишки вільних коштів складають 242 мільйона гривень. Ці кошти до сьогоднішнього дня не розподілені. Величезна сума грошей, яка не працює, а каменем висить на казначейських рахунках. Це кошти, що залишилися неосвоєними в Київській області з різних причин, і до теми «як так сталося, по яких розрахунках і схемах виділяються суми, які в кінці звітного періоду повертаються назад» ми ще повернемося, коли, я сподіваюся, чиновники облдержадміністрації, нарешті, відзвітуються за виконання програм перед депутатами і жителями області».

    Ольга Бабій висловила переконання, що робота адміністрації блокується на рівні  департаментів.

    «Це або небажання працювати, або нерозуміння того, що вони роблять. Все вказує на бунт на кораблі: департаменти не хочуть працювати. Департамент фінансів постійно повторює: «Ми вам представили звіт, ви повинні його прийняти. Якщо ви звіт не приймете, ми залишки розподіляти не будемо». Хоча, коли я зробила юридичний висновок щодо розподілу вільних залишків, ніякого обмеження в частині того, що розподіл вільних залишків пов'язаний з затвердженням звіту, немає, це паралельні речі», - підкреслила депутат облради.

    За її словами, з 242 мільйонів гривень вільних залишків близько 142 мільйонів чистих вільних залишків вже в першому кварталі поточного року можна було спрямувати  на будівництво і проектування об'єктів соціальної інфраструктури Київщини.

     «Утім ми чуємо: немає коштів. Як немає? Можна сказати, валяються під ногами понад 240 мільйонів  - визначайте, чому вони залишилися, робіть перерозподіл, і ось вони, гроші», - наголосила Ольга Бабій.

    Водночас вона повідомила, що близько 55 мільйонів гривень – це медична субвенція,  яку повинні були розподілити на придбання медичних препаратів для діабетиків, онкохворих та  гемодіалізу. Тож якби ці кошти були розподілені ще в лютому, то нині б хворі мали необхідні ліки. Інша субвенція в 44 мільйони  - освітня. Це майбутні шкільні автобуси, оснащені кабінети, але ці кошти також не використані.

    «В кінці звітного періоду залишаються кошти - після аналізу відповідної структури (в даному випадку, департамент фінансів Київської ОДА), депутати обласної ради своїм рішенням приймають програму перерозподілу коштів на певні напрямки і починається робота на місцях. За вікнами вже кінець квітня. Усвідомлення ситуації, в якій люди мають величезні запаси коштів і нічого не роблять, у мене як фінансиста викликає внутрішній конфлікт. Я не розумію, що відбувається, і глибина непорозуміння не має дна», - зазначила Бабій. «Другий парадокс. Виникає пряме запитання: чому ці кошти досі не розміщені у жодній банківській установі, і вони не приносять дохід для обласного бюджету. В Україні є два державні банки. Якби чистий вільний залишок в 142 мільйони гривень розмістили на рахунках одного з банків під середню ставку в 22% річних, то за ці чотири місяці, що вже минули, обласний бюджет отримав би 10 мільйонів гривень. Це ті кошти, які область могла б отримати, як то кажуть, на рівному місці».

    За словами Ольги Бабій, відповідно до бюджету 2016 року, вільні залишки повинні розміщуватися за погодженням бюджетної комісії. Утім, де ці кошти, як вони розміщенні, - департамент фінансів інформацію й досі не надав.

    «Як голова комісії з питань бюджету та фінансів я зараз готую новий запит, і можливо, нам пощастить ще в першому півріччі дізнатися, де ж гроші. Як з цим всім боротися? Тут вже не просто потрібно боротися, а необхідно приймати управлінські рішення.   Чекаю на політичну волю та бажання змінити систему, недоліки в діях якої заважають нормальному функціонуванню виконавчої влади на місцях», - резюмувала депутат облради.  

     

    Переглядів: 347 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація Профспілки 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz