КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Обухівська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Лютий 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    232425262728

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 22:32

    Головна » 2015 » Лютий » 23 » Нові виклики та можливості соціального розвитку України в рамках асоціації з ЄС
    14:55
    Нові виклики та можливості соціального розвитку України в рамках асоціації з ЄС

      Саме з такаю назвою та широким спектром питань у Всесвітній день соціальної справедливості відбувся всеукраїнський форум. Форум ініційовано Федерацією профспілок України за підтримки соціальних партнерів та Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

    У роботі Форумі взяли участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, директор Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Штефан Мойзер, заступник Міністра соціальної політики Віктор Іванкевич, заступнки Міністра фінансів Володимир Матвійчук, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко, Національний координатор МБП в Україні Сергій Савчук, Голова Ради Організації ветеранів України Петро Цибенко, народні депутати України Олександра Кужель, Андрій Павловський, Наталія Королевська, Голова Ради директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи Елла Лібанова, менеджер проекту Програми розвитку ООН в Україні Наталія Сітнікова, представники всеукраїнських профспілок, запрошені, ЗМІ. 

    Актуальні та гострі питання соціальної справедливості, нерівних можливостей для громадян, порушення прав людини на гідну працю та гідну її оплату, а також шляхи вирішення цих проблем обговорювали учасники заходу. 

    У виступах, зокрема, наголошувалося, що досягнення соціальної справедливості має стати пріоритетом для держави та суспільства. 
    Українському суспільству для цього потрібно пройти важкий шлях реформування не тільки економіки, але і соціально-економічних відносин, свідомості наших співгромадян.

    Громадським організаціям, профспілкам треба рішуче та ефективно реагувати на виклики часу, активно боротися з проявами соціальної несправедливості у сфері праці, трудових відносин, домагатися скорочення соціальної нерівності, рівня безробіття та бідності. серед населення, особливо, молоді. 

    Виступаючs на Форумі зокрема підкреслювали, що Президенту, Уряду та Верховної Ради України необхідно об’єктивно оцінити причини поширення бідності та нерівності в країні при проведенні масштабних соціально-економічних реформ, а відтак безумовно дотримуватися принципу соціальної справедливості, вирішення стратегічних завдань у таких сферах, як зайнятість , соціальний захист, соціальний діалог і трудові відносини.

    Було відзначено, що зараз в Україні залишається одною з найактуальніших проблем масове і системне порушення трудових норм, особливо в частині забезпечення гідної праці. Триває масштабний наступ влади та приватного бізнесу на трудові права: роботодавці, ухиляючись від сплати податків, масово виплачують заробітну плату у «конвертах», або зовсім її не платять за виконану роботу. Без юридичного оформлення трудових відносин, тобто абсолютно безправні і без соціального захисту працюють 4,6 мільйона українців.

    Державним бюджетом України на 2015 рік в чергове заморожені на рівні грудня 2013 року основні державні соціальні стандарти та гарантії – прожитковий мінімум, мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, а їх заплановане підвищення у грудні 2015 року не компенсує рівень інфляції 2014-2015 років. При цьому сьогодні мінімальна зарплата становить менше 50 доларів США, що втричі нижче визначеного ООН рівня злиденності – 5 доларів на день.

    За даними Держкомстату України загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати протягом 2014 року, зросла більш ніж у 3 рази. При цьому 83,45% зарплатних боргів припадає на економічно активні підприємства.

    Одним із проявів соціальної несправедливості, неодноразово підкреслювалося у виступах, є дискримінація в оплаті праці працівників бюджетної сфери. 

    Держава, як роботодавець, уже більше 5 років нівелює право на гідну оплату праці та достатній життєвий рівень майже 4-х мільйонів працівників бюджетної сфери. При цьому впродовж всього 2014 року Урядом неодноразово приймалися економні рішення про обмеження або скасування надбавок, доплат, виплат тощо, які негативно позначилися на низьких заробітних платах бюджетників.

    Насамкінець роботи учасники Форуму прийняли Резолюцію з пропозиціями до Верховної Ради України, Уряду, роботодавців щодо відновлення соціальної стабільності в країні, шляхом прозорості та відкритості діяльності органів виконавчої влади та вжиття першочергових заходів для забезпечення соціальної справедливості в Україні. 

    Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

    Переглядів: 374 | Додав: obadmin | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація Профспілки 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz